logo
logo
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
sponsor
Val jij al op?

Val jij al op?

De wintertijd is weer ingegaan: de dagen zijn korter en donkerder. Daarom kan een goede fietsverlichting van levensbelang zijn. Val jij al op?

Tips om zichtbaar op pad te gaan

Of je nou op de fietst stapt of een rondje gaat hardlopen: het is belangrijk dat je goed te zien bent! Zeker nu de wintertijd in aantocht is en het langer donker is. Vergeet je nou toch soms je verlichting te repareren of dat reflecterende jack aan te doen? Ontdek onze tips om op te vallen!

5 tips voor fietsers
Veel fietsers gaan al verlicht op pad. Maar soms wordt er toch zonder verlichting gefietst. Veel voorkomende redenen? Kapotte verlichting en een lege batterij. Ook wordt wel eens vergeten de verlichting aan te zetten of losse lampjes mee te nemen. Zonde! Daarom geven wij je 5 tips om verlicht te fietsen.

1. Zet je verlichting aan
Een open deur, maar toch wordt het soms vergeten. Heb jij hier moeite mee? Misschien helpen deze tips:
Bedenk een cue. Bijvoorbeeld: Als de straatverlichting aan is, doe ik mijn fietsverlichting ook aan.
Vraag een collega of iemand thuis of ze jou willen herinneren aan het aanzetten van je verlichting.
Zorg voor verlichting die automatisch aangaat tijdens het fietsen.

2. Controleer regelmatig of de fietsverlichting werkt
Volgens de wettelijke regels moet fietsverlichting voortdurend zichtbaar zijn en mogen de lichten niet knipperen of anderen verblinden. Dit heb je bij je eigen fiets zo gecheckt. Maar hoe zit het met de verlichting van bijvoorbeeld je kinderen? Spreek samen af dat iedereen het direct laat weten als de verlichting niet werkt. Stuk? Ga dan snel door naar tip 3 en 4!

3. Zorg voor reservelampjes en -batterijen
Losse lampjes zijn - zeker als noodverlichting - handig. Zolang je ze niet vergeet mee te nemen én de batterijen nog werken natuurlijk. Bewaar reservelampjes en -batterijen het liefst op een vaste plek. Zo weet iedereen ze thuis te vinden. Ook is het verstandig om een extra setje bij je te hebben, mocht je vaste fietsverlichting het onderweg begeven.

4. Repareer je fietsverlichting snel
Heb je vaste fietsverlichting? Top! Deze vergeet je namelijk niet mee te nemen. Stuk? Repareer je verlichting zelf of breng je fiets naar de fietsenmaker. Lukt het niet meteen, plan dan gelijk een moment in waarop je dit kan doen en gebruik in de tussentijd losse lampjes. Zo voorkom je uitstelgedrag.

5. Opvallende kleding en accessoires
Verlichting is de sleutel, maar heb je ook wel eens nagedacht over je outfit? Een donkere jas valt niet op in het donker. Een reflecterende jas wel. En wist je dat naast werkende fietsverlichting, wielreflectoren ook verplicht zijn op de fiets?

Fietsen in het donker
‘Fietsers zonder licht’ staat bovenaan de lijst van gedragingen waar mensen een onveilig gevoel van krijgen in het verkeer. ¹ Hoewel we slechts 10% van de fietskilometers in het donker afleggen, vindt 20% van de ongevallen in het donker plaats. Niet gek dus dat maar liefst 93% van de jongeren en jongvolwassenen (13 t/m 24 jaar) fietsen met fietsverlichting belangrijk vindt voor de eigen veiligheid.
Wist je dat door in het donker met werkende voor- en achter verlichting te fietsen het risico op een ongeval met 17% afneemt? De moeite waard! We zijn dan ook blij dat de meeste fietsers al verlicht op pad gaan.

Eén gewaarschuwd mens telt voor twee!!!


Jubileumkrant Sportclub Genemuiden 90 jaar

BEKIJK HIER DE ONLINE VERSIE

Zaterdag 26 juni 2021

Webshop Sportclub Genemuiden

Privacy beleid  Sportclub Genemuiden

Aanmelden nieuw lid