Sportclub Genemuiden ten onder in de bollenstreek
FC Lisse - SC Genemuiden (Foto Helmich Lubberts).
Erik Rotman midden speelt de bal voordat een speler van FC Lisse erbij kan. (Foto Helmich Lubberts).

“Zwak begin breekt Sportclub op tegen FC Lisse”

Sportclub is afgelopen zaterdag zonder punten teruggekeerd uit Lisse. Tegen de ploeg van trainer Mischa Salden, die de laatste vier wedstrijden ook al had gewonnen, begon Sportclub zeer zwak. Binnen vijf minuten keek men al tegen een 2-0 achterstand aan. Nadat de ploeg op 2-2 kwam en de “zaken” onder controle leek te hebben sloeg Lisse direct weer toe. Sportclub kon de achterstand niet weer repareren en reisde gedesillusioneerd terug na Genemuiden. In de bus zal men zich vaak afgevraagd hebben of deze nederlaag niet te voorkomen was geweest.

De wedstrijd tegen de ploeg in vorm FC Lisse was nog geen twee minuten oud of de bal lag al achter doelman Flier. Een lichte overtreding van Resokario, hij speelde voor het eerst weer in de basis sinds bijna anderhalf jaar, werd door scheidsrechter Luinge tot vrije trap gepromoveerd. De bal van Van Heulen verdween schitterend in de kruising en betekende een vroege voorsprong voor de geel-blauwen. Doelman Flier gaf later aan dat dit doelpunt zijn fout was: “voor Lisse is dat natuurlijk een wereldgoal, maar ik vind dat ik mij deze bal moet aanrekenen”. “Ik verkijk me erop en denk dat die bal over het doel zal verdwijnen, dat mag mij nooit overkomen, ik moet die bal gewoon overtikken”. Feit is wel dat het enorme zelfvertrouwen van FC Lisse met deze vroege goal zeker is toegenomen. Dat vertrouwen kon drie minuten later weer worden vergroot. Zwak, of niet meedogenloos genoeg?, verdedigen van Sportclub werd in de 5e minuut rigoureus afgestraft door Sergio Ommel. Een voorzet van Weeber kon door de Sportclub defensie niet goed worden verwerkt, de bal werd bij de 2e paal terug gekopt en geheel vrijstaand binnen de 5 meter lijn wist spits Ommel wel raad met dit buitenkansje, 2-0. Sportclub had de moeilijke opgave die FC Lisse heet, binnen 5 minuten nog moeilijker gemaakt voor zichzelf. Toch bleef Sportclub zoeken naar de voetballende oplossingen. Het ontbreken van zuivere passing voorkwam echter dat Sportclub echt gevaarlijk kon worden. Was de pass wel eens perfect (Rotman) dan kon de ontvanger (Lip) de bal niet goed controleren en was de kans verkeken. Een verre inworp van dezelfde Rotman bracht Sportclub na 35 minuten wel terug in de wedstrijd. Zijn ingooi kon worden verwerkt tot bij Martijn Jansen. Zijn schot werd met de arm geblokt door de mee terug verdedigende aanvaller Messaoud en Luinge was resoluut: strafschop. Dit buitenkansje was wel besteed aan Rotman. Hij stuurde de keeper na de verkeerde hoek en bracht Sportclub weer terug in de wedstrijd, 2-1. Sportclub “rook” zijn kansen en ging op jacht naar de gelijkmaker.
Onder het toeziend hoog van Scheidsrechter Luinge, manoeuvreert Siebren Visscher met de bal. (Foto Helmich Lubberts).
Na de thee en nu dus met de wind mee waren het de groen-witten die fel en fanatiek op jacht gingen naar de 2-2. De eerste mogelijkheid daartoe was een aanval via Jansen en Lip. Beide spelers vonden elkaar en Jansen waagde uiteindelijk een schot op doelman De Vries, waar een balletje breed op Lanjouw waarschijnlijk meer had opgeleverd. Het gaf wel aan dat Sportclub probeerde te “drukken” op het doel van de Lissenaren. Aan de andere kant was het uitkijken voor de uitvallen van de geel-blauwen. Zo moest doelman Flier excelleren bij een schot van Lars Rauws. De doelman kon een hard en geplaatst schot van de Lissenaar maar ternauwernood tot hoekschop verwerken. Dezelfde doelman stond enkele minuten later aan de basis van de 2-2 van Sportclub. De verdediging van Lisse verkeek zich op zijn verre uittrap en ging volledig onder de bal door. Lanjouw schatte de bal, die werd gedragen door de wind, wel op waarde in en tikte de bal beheerst over de uitkomende doelman De Vries, 2-2. Sportclub was qua voetbal al terug in de wedstrijd en nu dus qua stand ook. Lang kon deze vreugde echter niet duren. Een minuut na de “zwaarbevochten” gelijkmaker lag de bal alweer achter Flier. Messaoud kon na hartelust door het hart van de Sportclub defensie slalommen om aan het einde Flier kansloos te laten, 3-2. Sportclub kon weer in de achtervolging en ging weer in de achtervolging. Echt gevaarlijk kon Sportclub helaas niet worden in deze fase, daarvoor speelde men (te ver?) onder hun kunnen. FC Lisse wachtte rustig af wat er komen ging en vertrouwde op hun snelle en bewegelijke aanval. Na 70 minuten kreeg Sportclub de 1e waarschuwing. Weer was het echter Flier die in een 1 tegen 1 situatie met Hagary als winnaar uit de strijd kwam. Een minuut later was Flier kansloos op een vrije trap van Messaoud. De vrije trap, die net buiten de 16 was toegekend, werd door de aanvaller rakelings over de muur geschoten achter de verbouwereerde Flier. Nog gingen de groen-witten niet bij de pakken neerzitten. Bij een scrimmage voor het doel was het uiteindelijk Lanjouw, die via een verdediger, de 4-3 liet aantekenen. Sportclub had toen nog zo’n 10 minuten om alsnog een punt uit het vuur te slepen, maar verder dan een kans van Martijn Jansen na een voorzet van Siebren Visscher kwam men niet. Jansen kwam net tekort om de bal bij de 2e paal binnen te schieten. FC Lisse behaalde hiermee zijn 5e overwinning op rij en voor Sportclub waren de druiven zuur. Was deze nederlaag nou wel nodig geweest was na afloop een veel gehoorde vraag in het “Sportclub-kamp”. Het venijn dat normaal aan het einde van de wedstrijd plaats vind, zat bij Sportclub vandaag echter in het begin….

Verslag door: Gert Jan van de Berg. Bron: Genemuiden actueel
Wesley Weeber (M) tracht Arjen Netjes (L) en Patrick Lip (R) van de bal te houden. (Foto Helmich Lubberts).

FC Lisse - SC Genemuiden 4-3 (2-1).

Score verloop: 2. Richard van Heulen 1-0, 6. Sergio Ommel 2-0, 35. Erik Rotman 2-1 (strafschop), 60. Willem Lanjouw 2-2, 61. Mo Messaoud 3-2, 73. Mo Messaoud 4-2, 83. Willem Lanjouw 4-3.